MENÜ

Programok

del-szoba

A történelmi múltat, az évszázados kulturális, művészeti és természetvédelmi hagyományokat őrző város számos meglepetést tartogat az idelátogatók számára.

Látnivalók, nevezetességek Mezőtúron és a környéken

Mezőtúr a Nagy-Alföld szívében, a Hortobágy-Berettyó partján fekvő város.

Elnevezését már az Árpád-korban ismert Túr folyóról kapta. Nagy Lajos király emelte mezővárosi rangra, s adományozott  liliomos címert a városnak.

A Nemzeti Szállodával szemben lévő, főtéren elhelyezkedő 1928-as építésű Városháza tornyából gyönyörű panoráma nyílik a városra: a Református Nagytemplom, az Úri Kaszinó, a gimnáziumok épületei, a Városi Galéria, a Római Katolikus Templom, kissé távolabb pedig a mezőtúri téglából épített Újvárosi Református Templom hozzájárulnak a város lenyűgöző látképéhez. A főtéri I. és II. világháborús emlékművek, a Kossuth- szobor, Nagy Lajos király szobra, valamint a Szabadság téri Dózsa György szobor a mezőtúri történelem pillanatait idézik fel. A Városháza előtt elterülő gyönyörűen felújított park az Alföld egyik legszebb főterévé varázsolja Mezőtúr főterét, a Kossuth teret. Zenélő szökőkút csábítja a város apraját, nagyját és az idelátogató vendégeket. Az est beálltával ezt a hangulatot fényjáték tetőzi, mely a Hotel parkra néző szobáiból is megcsodálható.

Nem maradhat említés nélkül Mezőtúr fazekassága, melynek történeti áttekintése a Túri Fazekas Múzeumban megtehető. Kellő emléket állít városunk egyik híres fazekasmesterének Badár Balázsnak a BadárEmlékház és műhely. A városban ma is több fazekas család korongoz saját kis manufaktúrájában.


Egyéb nevezetességek, pihenőhelyek:


Programok:


Környező városok programjai, látványosságai a teljesség igénye nélkül